Bateson

Bij individuele coachvragen doorlopen we vaak de logische niveaus van Bateson bij situaties die je graag anders wilt zien. Het geeft je inzicht hoe je het anders wilt en kunt aanpakken.

Bateson

In individuele coaching werken we vaak met het model van logische niveaus van Bateson. De logische niveaus zijn een soort kaart van hoe je denkt en handelt. We doorlopen situaties die je graag anders wilt zien en pellen laag voor laag af wat jouw gedachten en gedragingen zijn.

Het begint met het analyseren van je gedrag en gaat helemaal tot aan je diepste overtuigingen en waarden. Zo duik je steeds dieper in de betekenissen en patronen die je leven vormgeven. Het helpt je om te ontdekken waarom je vastloopt in bepaalde patronen en waarom sommige dingen je meer raken dan andere. Je begint zo de ‘verborgen lagen’ te zien die je doen en laten bepalen.

Bateson omschreef de volgende logische niveaus:

  • Omgeving: waar ben ik?
  • Gedrag: wat doe ik?
  • Capaciteit: wat kan ik?
  • Overtuigingen: wat geloof ik?
  • Identiteit: wie ben ik?
  • Missie: waartoe ben ik op aarde?

Wanneer je je patronen begrijpt kan je ze ook veranderen.  Zo krijg je inzicht in hoe je het anders wilt en kunt aanpakken. Je hoeft dan niet meer automatisch te reageren op iets maar kunt bewust kiezen hoe je reageert. Je neemt beslissingen die meer in lijn zijn met wie je echt bent. Een dieper begrip van jezelf kan leiden tot echte verandering.

 

Leestip

Steps to an Ecology of Mind van Gregory Bateson