Deep Democracy level 2 en 3

Voor enthousiastelingen die Level 1 hebben gevolgd en die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Tijdens Level 2 krijg je een diepgaander begrip van en verdere oefening met de Deep Democracy methode. Je leert de stappen te gebruiken vanuit drie verschillende rollen; elk met een andere mate van neutraliteit en ranking. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan de dynamiek onder de waterlijn. Het zal geen verrassing zijn dat Level 2 verdere training van je neutraliteit vraagt.

Ongeveer twee weken na Level 2 organiseren we een intervisiedagdeel waarin de groep deelnemers zelfstandig met enkele opdrachten en eigen casuïstiek aan de slag gaat. Weer een aantal weken later start Level 3. Ook een tweedaags programma met de focus op methoden en vaardigheden om groepen waar diepere emotionele zaken en conflicten spelen op diep democratische wijze te kunnen begeleiden.

Inhoud Level 2: Tools en technieken om complexe groepsdynamiek te begeleiden

Dit gaan wij je in deze tweedaagse training leren door te zorgen dat jij:

 • Onder de waterlijn aan de slag kunt. We gaan de spieren van de metaskills neutraliteit en compassie ontwikkelen en kijken vanuit de verschillende rollen.
 • We gaan veel oefenen en een aantal nieuwe tools en technieken leren.
 • Gebruik kunt maken van zowel de rationele als emotionele aspecten van het besluitvormingsproces in een groep.

Dit ga je leren:

 • Check-in-proces begeleiden.
 • Basisprincipes: het herkennen van sabotagegedrag in een groep.
 • Identificeren van rollen in een groep (en hoe een individu zowel groter als kleiner dan een rol is).
 • Toepassen van de stappen van Deep Democracy; een aanpak om onder andere de afwijkende stemmen en perspectieven boven water te krijgen.
 • Specifieke methodieken als ‘gesprek op voeten’, ‘het weerbericht’ en ‘pijlen gooien’.
 • Bewustzijn vergroten over de rollen die je in een groep inneemt.
 • De impact van je eigen mate van neutraliteit op een groep.
 • Inzicht in de verwarrende manier van communiceren die wij mensen gebruiken: hoe maak je dat minder verwarrend bij jezelf en bij anderen?

Deze training is een verdieping op level 1 en laat je nog zekerder met Deep Democracy aan de slag gaan ook wanneer er conflicten of gedoe is in groepen.

Over Deep Democracy

De term Deep Democracy werd als eerste gebruikt door Arnold Mindell. In de jaren negentig hebben Myrna en Greg Lewis vervolgens op basis van deze gedachte een praktische methode ontwikkeld (The Lewis Method). Zo maakten zij van Deep Democracy een visie, methode en theorie ineen. In Nederland bracht Jitske Kramer Deep Democracy rond 2012 vanuit Zuid-Afrika naar de Nederlandse community van trainers, adviseurs, leiders en coaches. Ze heeft deze methode in Nederland goed op de kaart gezet en hier in 2014 een mooi en bruikbaar boek over geschreven. ‘Deep Democracy – De wijsheid van de minderheid‘.

Toepassing

Binnen TOT Team Ontwikkel Trajecten zijn we groot fan van Deep Democracy. We hebben zelf ook deze opleiding gevolgd in verschillende levels. Ons motto is benut de verschillen. Dat kan alleen als alle stemmen worden gehoord..


Over Sacha

Sacha Beets is onze trainer voor deze 2 daagse. Sacha heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van teams vanuit verschillende rollen en invalshoeken. Zowel als manager en als adviseur in verschillende branches: zakelijke dienstverlening, overheid, zorg, onderwijs en profit sector. Daardoor begrijpt zij de omgeving van haar klanten en spreekt ze hun taal. Na haar opleidingen ‘Master coach’ aan het Europees Instituut, Transactionele Analyse en Deep Democracy is zij als facilitator, teamcoach en procesbegeleider aan de slag gegaan.

Sacha weet hoe de hazen lopen in een organisatie en heeft regelmatig gezien hoe het anders en beter kan. De wereld iedere keer weer een beetje beter te maken: dat is waar zij dagelijks haar drive en energie vandaan haalt.

Sacha is Instructor Deep Democracy – de Lewis methode – voor level 1, 2 en 3, onder andere opgeleid door de oprichtster Myrna Lewis en in Nederland door Jitske Kramer. De afgelopen jaren verzorgde zij trainingen voor de Academie voor Organisatiecultuur en sinds 2019 geeft zij deze zelf.

“Ik houd ervan om teams, afdelingen en organisatie in beweging te brengen.

Ik geloof dat als mensen met elkaar in gesprek blijven er van alles mogelijk is.

Het gesprek met elkaar hebben we zo hard nodig, want als mensen willen we graag

écht contact met elkaar.”

Level 2 en 3 zijn te volgen op:

 • 11 & 12 mei 2023 en 15 & 16 juni 2023 (plus tussentijds intervisiedagdeel op 31 mei 2023)
 • 23 & 24 november 2023 en 11 & 12 januari 2024 (plus tussentijds intervisiedagdeel op 13 december 2023)

Deze training zal naast de vier trainingsdagen en een dagdeel intervisie geen extra studiebelasting in uren vragen. Dat betekent in totaal 36 uur trainingsuren.

Het minimum aantal deelnemers is 8. Om deel te kunnen nemen moet je level 1 hebben gevolgd.

Prijs voor dit traject: 1.870,00 euro

Inclusief: Koffie, thee, lunch en certificaat
Exclusief: BTW en indien nodig overnachting

Na het gehele traject krijg je van Deep Democracy een officieel certificaat van deelname!

Deze training verzorgen wij op een nader te bepalen locatie in de omgeving Utrecht; vanzelfsprekend conform alle RIVM-richtlijnen.

Wil je jezelf aanmelden? Klik dan hier

Menu