Deep Democracy

Om alle talenten in het team te benutten, moet je zorgen dat alle stemmen worden gehoord. Deep Democracy is de filosofie die wij graag delen met onze teams. De werkvormen helpen om alle invalshoeken te belichten.

Deep Democracy

Deep Democracy is een methode om écht met elkaar in gesprek te gaan. Het helpt teams om te zorgen dat iedereen wordt gehoord, niet alleen de meerderheid. Zo voorkom je dat goede ideeën of belangrijke zorgen onder tafel verdwijnen. Het idee is: elke stem telt, ook die van de minderheid.

Het begint met luisteren naar alle perspectieven. Dus niet meteen naar de snelste of luidste mening springen, maar even stilstaan bij wat iedereen te zeggen heeft. Juist de stemmen die afwijken, kunnen waardevol zijn.

Dan komt het zoeken naar het “niet-gehoorde”. Dat zijn die stiltes in een gesprek waar eigenlijk iets onder zit—twijfel, weerstand, of een ander idee dat nog niet is uitgesproken. Deep Democracy helpt die dingen naar boven te halen.

Daarna ga je als team op zoek naar een wijze beslissing. Niet per se wat de meerderheid wil, maar iets waar iedereen zich in kan vinden. Je neemt dus ook de zorgen van de minderheid mee in je besluit, zodat niemand zich buitengesloten voelt.

En als het echt botst? Dan is er ruimte voor het voeren van het gesprek op het spanningsveld. In plaats van conflicten te vermijden, leer je ze op een open en veilige manier aan te gaan. Vaak kom je er dan sterker uit.

Deep Democracy helpt je om bewuster samen te werken. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat je voelt, wat je denkt maar nog niet durft te zeggen, en hoe je écht met elkaar in verbinding blijft.

Leestip

De stem van de minderheid van Jitske Kramer en Myrna Lewis